•Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) El-Bab İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Küresel Enflasyon ve Özgür Kuzey Suriye Bölgelerindeki Ekonomik Yansımaları” konulu sempozyum düzenlendi.

 

GAÜN EL-BAB’TA “KÜRESEL ENFLASYON VE ÖZGÜR KUZEY SURİYE BÖLGELERİNDEKİ EKONOMİK YANSIMALARI” SEMPOZYUMU

3 Mart 2022
Toplam Okunma: 388       Bugünkü Okunma: 4       En Son Okunma: 08.04.2022 - 16:32

 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) El-Bab İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde “Küresel Enflasyon ve Özgür Kuzey Suriye Bölgelerindeki Ekonomik Yansımaları” konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan GAÜN El-Bab İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Recep Şehitoğlu, El-Bab’da 2021-2022 akademik yılı 2. Dönem başlangıcı öncesinde böylesine güzide bir akademik program yaptıklarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özellikle COVID-19 pandemi dönemini Türkiye olarak diğer ülkelere göre daha yumuşak bir şekilde geçirdiklerini aktaran Şehitoğlu, “Pandeminin neredeyse sonuna geldik bu dönemde maalesef ekonomik olarak küresel bir sorunla karşı karşıya kaldık. Bugün gelişmiş olarak ifade edebileceğimiz başta Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya gibi birçok ülke küresel enflasyonla mücadele etmek zorunda kaldı. Şüphesiz küresel olarak etkilerini gösteren bu ekonomik durumun Türkiye’ye dolayısıyla Özgür Kuzey Suriye bölgelerine de etkileri olacaktır. İşte bu sebeple Gaziantep Üniversitesi El-Bab İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin değerli akademisyenleri bizlere uzman oldukları alanlarla ilgili olarak bir perspektif sunacaklardır. Ben bu kapsamda söz konusu sempozyumu değerli buluyorum” şeklinde konuştu.

Muhasebe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Nadir El Osman, 2022’de küresel ekonomik görünümünü genel anlamda değerlendirerek büyüme oranları, dolar fiyatlarını, petrol ve altın fiyatlarındaki artışların nedenlerine değindi. Türkiye’nin, FED’in faiz artırımı beklentisine karşı önlem alması gerektiğini ifade ederek Özgür Kuzey Suriye bölgesinde güvenli ve cazibe uyandırıcı bir yatırım ortamının oluşturulması ve yatırıma dair bir yol haritasının olması gerekliliğini de vurguladı.

İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yassir El Huseyin ise enflasyonun etkilerinin ülke sınırlarını aşan küresel bir olgu olduğunu ve COVID-19 pandemisi krizinden sonra iyice şiddetlendiğinin altını çizerek, “Bu sempozyumdaki amacımız ülkelerin benimsedikleri politikalara ışık tutmak ve bu olguyu merkezi otoriteler tarafından ele alırken bu ülkelerin deneyimlerinden yararlanmak” diyerek, konuşmasının son kısmında Özgür Kuzey Suriye bölgesinde enflasyonun etkilerini azaltıcı öneriler sundu.

İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Uqbe El de şirketlerin kriz ve e-pazarlamaya neredeyse tamamen geçişi benimsedikleri pazarlama stratejilerine değindi. Bununla beraber COVID-19 pandemisi krizinin ışığında tüketici davranışlarına, korku durumlarına ve bunların yaşam tarzı üzerindeki etkilerini aktardı.

İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Rasim İbiş ise COVID-19 pandemisi krizini sonrasındaki ekonomik toparlanmaya değinerek aslında dünyadaki toparlanma süreçlerinin zayıf ilerlediğini aktararak, Suriye’nin Özgür Kuzey Suriye bölgesindeki kuruluşların, yerel meclislerin, finansal olarak destekleyici kuruluşların ve derneklere odaklanarak bu aktörlerin ekonomi üzerindeki rollerine değindi.

Öğrenci Topluluğunun El-Bab Kültür Merkezi’nde organize ettiği bu sempozyuma Gaziantep Üniversitesi El-Bab İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri konuşmacı olarak katıldı. Sempozyuma El-Bab Yerel Meclis Başkanı Dr. Mustafa Osman, yerel meclis üyeleri, şehrin ileri gelenleri, bölgede özel üniversite temsilcileri ve öğrenciler katıldı.